Grieg Pianoduo met Elles van der Heiden

griegpianoduo-13

De pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix vormen sinds 1987 het Grieg Pianoduo en spelen al meer dan 30 jaar samen! Al snel werden zij na hun vakopleiding aan het Conservatorium in Groningen (1986) bekend in de wereld van de kamermuziek met hun dynamisch en temperamentvol vierhandig pianospel!

Zij volgden als pianoduo meestercursussen bij Detlef Kraus (Hamburg), Vitalj Margulis (Tilburg), Daniëlle Dechenne (Amsterdam), Hans-Helmut Schwarz (Heidelberg/Lenzerheide-Valbella), en Einar Steen-Nøkleberg (Oslo). Optredens gaf het duo in Nederland, Engeland, Frankrijk, België, Zwitserland, Griekenland, Noorwegen, en de Verenigde Staten. In 2000 maakte het Grieg Pianoduo een eerste cd met vierhandige pianowerken van Edvard Grieg.  

Met de veelzijdigheid van het Grieg Pianoduo in programma’s met de werken ‘Milky Way’ en ‘Spiral Symphony’ van de Estlandse componist Urmas Sisask die gebaseerd zijn op sterrenconstellaties, was dit één van de verrassingen in hun repertoire van de laatste jaren. Beide werken zijn verschenen op hun tweede cd op het eigen SIEL-label en deze werd meteen integraal uitgezonden op de Concertzender! Nederlandse premières waren er met werken van de jonge Duitser Moritz Eggert en de Fin Jukka Tiensuu. 

“..smaakvolle programmakeuze, eenduidige en evenwichtige interpretatie met hun trefzeker toucher…”

In het door de United Nations uitgeroepen sterrenkundig jaar 2009 heeft Sisask speciaal voor het Grieg Pianoduo en de sterrenkundige prof. Dr. Peter Barthel (RuG) een nieuw vierhandig pianowerk gecomponeerd geïnspireerd op het sterrenstelsel ‘Sombrero’. Elles en Siebert hebben sindsdien samen met Barthel dit nieuwe werk in diverse plaatsen in Nederland onder de aandacht gebracht in het project ‘Keys to the Stars’ waarbij tegelijkertijd de betreffende sterrenstelsels zichtbaar zijn.

In mei 2012 was er een concerttournee naar Amerika. 2013 stond in het teken van hun 25-jarig jubileum als pianoduo, gevierd met o.a. succesvolle optredens op het internationale Casa dei Mezzo Music Festival 2013 op Kreta, Griekenland.

En eind juli 2013 was er ineens het overweldigende succes met het spelen van de Canto ostinato van Simeon ten Holt op het Peter de Grote Festival 2013 in Groningen, Nederland.  Het Grieg Pianoduo speelde dit bekende werk als eerste duo op één vleugel – vierhandig met groot succes daarna met vele zeer succesvolle reprises in o.a. museum Møhlmann.

Oktober 2014 stond voor het Grieg Pianoduo ook in het teken van hun nieuwe programma met vierhandige pianowerken van de Hongaarse componist Franz Liszt. Door de Franz Liszt – kring hiervoor uitgenodigd maakte het duo een korte tournee door Nederland. Zo speelde het duo live op NPO Radio 4 met muziek van Liszt en Grieg  in het bekende radioprogramma ‘Spiegelzaal’ in het Amsterdams Koninklijke concertgebouw.

In 2015 en 2016 waren er succesvolle speciale kerst programma’s ‘De Kerstroos’en ‘Kerstspoken’ en een mooi kinderconcert ‘Reinaert de Vos’ dat gespeeld werd op verschillende podia in het noorden van Nederland. In deze geheel zelf samengestelde  theatrale concertprogramma’s spelen Elles en Siebert niet alleen piano, maar ook integreren zij hierbij het voordragen en acteren in hun optredens.

In juni 2017 bracht het Grieg Pianoduo het programma ‘Keys to the Stars’ met zeer veel succes in het nieuwe Aleksandrinsky Theater in Sint Petersburg Rusland op uitnodiging van het Nederlands Instituut Petersburg in deze Russische stad dat haar 25-jarige bestaan vierde!

April 2018 was er een korte tournee naar Schotland waar het duo speelde in de Universal Hall (Keys to the Stars) in Findhorn en op het landgoed Newbold House (Canto Ostinato) waarna in juni in het kader van ‘100 jaar De Ploeg’ het Grieg Pianoduo ‘Le boeuf sur le toit’ van Darius Milhaud speelde gelijktijdig bij de silent movie waarop een reconstructie te zien is van het oorsponkelijke pantomimespel ooit bedacht door Jean Cocteau. Dit vond plaats in de sfeervolle hal van het treinstation in Groningen.

Augustus 2018 trad het duo op tijdens het Festival Travelling in Baroque samen met acteur Roger Goudsmit in het verhaal van ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen met de vierhandige pianomuziek van Edvard Grieg.

In opdracht van het Grieg Pianoduo componeerde de Kroatische componist Ante Božić-Kudrić een nieuwe vierhandig pianowerk ‘Rhapsody for piano-duet’. Dit jaar zal op 17 augustus 2019 de wereldpremière plaatsvinden ihkv het ‘Pianoprojekt’ op het Piano Loop Festival 2019 in Split, Kroatië!

De veelzijdigheid van het Grieg Pianoduo biedt bijna onbegrensde mogelijkheden in het vierhandige piano-repertoire.